Blog ini diterbitkan untuk keluarga Zaharan dan Jamaliah.

Mencatatkan pelbagai aktiviti , percutian dan peristiwa untuk dikongsi bersama keluarga dan kenalan.

Khamis, 3 Februari 2011

Ting tang ting tang.... alexender... masak lomak ikan keli

Assalamualaikum semua......

Hurm.... seronoknyer nak citer kat semua orang yang umi dah sukses .... suksek ape.... ha..... ni ha cik bedah nak citer skit.... arini cik bedah dah berjaya memasak dengan suksesnyer masak lomak cili api...... ikan keli.....

Terkezuuuuut ker..... ya .... Umi kan tak makan ikan keli tapi nak citer skit aritu..... ada orang bagi masak lomak ikan keli ... amboi sedapnya... dari tak makan kepada makan... ha semalam ayah ada bawa balik ikan keli yang dibeli dari kawan die... 2 kilo............. tapi dah siap siang..... banyak tu adalah lebih kurang 13 ekor.

So arini ni umi kene le memasak.... camana ya nak masak macam yang kawan bagi aritu.... ha takut tak jadi kenele tebalkan muke menanye resepi die...... so caling-caling le.... so bila dah siap dan rasanya memang sodap.... jadi dengan suka citernya Umi dah berkongsi resepi dengan kaum keluarga dan sahabat handai.... (bukan nak memuji diri sendiri tapi berkongsi ilmu.... tak salahkan)

Ha... mula-mula ikan tu dicuci bersih.... dan kalau nak sedap lagi boleh le bakar jap atau masukkan ke dalam oven utk kurang kan air dia...... kalau tak bakar pun tak pa..... pastu caranya seperti dibawah.

1. Lada/cili padi (ikut suke.... nak pedas letak banyak , ) sendiri punye tastela di blend dengan sedikit belacan, utk 2 kilo ikan lebih kurang 1/3 dari saiz belacan bulat tu.
2. Masukkan kedalam santan kelapa, serai lebih kurang 4 ke 5 batang dititik.
3. Kunyit hidup atau pun serbok, mana-mana pun boleh..... dan akhir sekali letakkan perahan air limau kasturi (limau sambal). Untuk 2 kilo ikan... gunakan lebih kurang 2 hengget limau. (lebihpun tak pa, lebih masam lebih sedap)
5. Akhirnya garam  dan ikan bila santan mendidih dan masak macam masak lomak biasa la  dikacau atau tembok kata orang tua... takut kang kuah die pecah minyak dan bertahi minyak pulak dah tak sedap.....

Insya Allah dengan bismillah dan selawat semasa memasak.... pasti berjaya/ sukses punye.... Ingat JANGAN masukkan BAWANG MERAH atau BAWANG PUTIH .... hanya cili dan belacan saja....
Okay dah... ditayangkan foto masakan untuk tontonan semua..... terlioq tak?

hm.... nyum ! nyum ! nyum!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan